12 mjeseci migrantu “revolverašu”

Migrant Adel Gebror osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na godinu dana zatvora zbog toga što je sredinom juna ove godine potegao pištolj na policajku koja je bila na intervenciji, saznaje Srpskainfo.

Osim presude, Gebroru je produžen i pritvor, u kojem će ostati do upućivanja na izdržavanje kazne.

Njegov advokat Bojan Mikanović najavio je žalbu na ovu presudu.

Prema presudi, incident se dogodio 17. juna oko 17.30, kada je policijska patrola upućena u Jakupovce po dojavi da se u napuštenoj kući krije grupa migranata.

– Obavljajući poslove bezbjednosti, policajci su uočili grupu migranata i uputili se prema njima. Kada su migranti vidjeli policajce, krenuli su da bježe – navedeno je u presudi.

Drama
Policajci su se na engleskom jeziku obratili migrantima govoreći „Stop, policija“.

– Migranti su nastavili da bježe, a policajka B.P. je potrčala za njima, naglas izgovarajaću na engleskom jeziku upozorenja da stanu i da su oni policajci. Osumnjičeni je tada, sa udaljenosti od 20 metara od policajke, glasno izgovorio nepoznate riječi, te zastao – pojašnjeno je u optužnici.

Dalje se navodi da se Gebror okrenuo prema policajki i iz džepa izvadio pištolj neutvrđene marke.

– Zatim je, uz prijetnju upotrebe oružja, pištolj usmjerio prema policajki i na taj način je spriječio u obavljanju njenih poslova – stoji u presudi.

Potjera
Policajka je tada izvadila službeni pištolj, repetirala ga i ispalila metak u vazduh, naređujući osumnjičenom da stane, ponavljajući da su oni policajci.

– Gebror je odbio da postupi po naređenju policije i pobjegao je u nepoznatom pravcu, te sakrio pištoj. Nakon kraćeg vremena, zahvaljujući brzoj intervenciji policije, on je pronađen i uhapšen – piše u presudi.

Kao jedan od glavnih dokaza za podizanje optužnice, tužilaštvo je cijenilo iskaz policajke, koja je odmah nakon događaja saslušana. Tom prilikom je na vrlo detaljan način opisala ponašanje migranta, kao i pištolj koji je uočila kod optuženog, a za koji je izjavila da je većeg kalibra, najsličniji CZ.

Pištolj nije pronađen
Dalje se navodi da su i ostali svjedoci izjavili da su jasno čuli kako policajka glasno govori „Ima pištolj, ima pištolj“, te zahtijevala da ga odbaci, nakon čega je ispalila hitac u vazduh.

Nakon hapšenja Gebrora veliki broj policajaca je bio na terenu, ali nikada nisu uspjeli pronaći pištolj koji je uperio u policajku. U potrazi je bio uključen i helikopter.

Iz dopisa Terenskog centra Banjaluka utvrđeno je da je Gebror ranije osuđivan u BiH, i to u Opštinskom sudu u Mostaru. Tada je osuđen na mjesec dana zatvora zbog krađe.

Sakrio novac
Tokom suđenja Gebroru se desio zanimljiv slučaj, pošto je na jednom ročištu izjavio da je poslije hapšenja sakrio novac u pritvorskoj jedinici.

Njegovu izjavu nisu odmah shvatili ozbiljno, ali je nakon insistiranja njegovog advokata Mikanovića obavljen pretres u zgradi banjalučkog tužilaštva.

Naš sagovornik je pojasnio da je ta prostorija u tužilaštvu kompletno oblijepljenja pločicama i u njoj se samo nalazi krevet, koji je okovan debelim daskama.

Gebror je uspio između daske i pločica ugurati par smotuljaka s novčanicama. Novac je tu ostao mjesecima, jer ga niko nije vidio.

Kada su prilikom pretresa policajci pomjerili krevet, između dasaka su našli nekoliko smotuljaka u kojima je bilo oko 2.000 maraka.

Za sada nije poznato da li je neko odgovarao za ove propuste.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: