10. izdanje Filmskog festivala „Uhvati film – Banja Luka”

Filmski festival „Uhvati film – Banjaluka” održaće se od 19. do 21. oktobra 2021. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u Banjaluci. Svečano otvaranje biće upriličeno 19. oktobra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, sa početkom u 18.30 časova, a naredna dva dana, 20. i 21. oktobra, projekcija filmova se nastavlja na istoj lokaciji.

Za vrijeme trajanja Konkursa za dostavljanje filmova na ovogodišnji „Uhvati film” festival pristiglo je 466 filmova iz svih krajeva svijeta. U okviru filmskog programa na Festivalu u Banjaluci, u periodu od 19. do 21. oktobra 2021, premijerno biće prikazana 32 filma, koji filmskim pristupom o invalidnosti otvaraju tabu teme i mijenjaju perspektive. Prateći program festivala biće panel diskusija na temu „Uhvati film – Banjaluka” – 10 godina (moderator: Dušica Lipovac), sa gostima iz svijeta filma, kulture, umjetnosti. Za vrijeme trajanja trodnevnog fesivala, ulaz će biti besplatan.

Ovogodišnji „Uhvati film – Banjaluka” festival otvoriće dokumentarni film „Zastani i poslušaj” u režiji Emir Zumbul-Kapetanović, produkcijska kuća „FIST” Sarajevo. Dokumentarni film „Zastani i poslušaj” jedna je od aktivnosti projekta „Izgradimo zagovaračku platformu za socijalnu uključenost u BiH – Zastani i poslušaj” kojeg finansira Evropska unija, a implementiraju Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI). Dok će drugi dan, 20. oktobra, festival otvoriti film „Kako mi TO radimo?ˮ u režiji Anje Kavić. Ovaj dokumentarni film je nastao u okviru projekta Skini predrasudu, obuci privlačnost, koji je Psihološki centar „Senseˮ iz Banjaluke realizovao u saradnji sa Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša.

Cilj „Uhvati film” festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući potencijale i mogućnosti. Veoma je bitno da osobe s invaliditetom kulturna zajednica prepozna kao stvaraoce, tako i kao konzumente kulture. Filmski festival koji prikazuje filmove na temu invalidnosti i osoba s invaliditetom mijenjajući perspektivu i rušeći predrasude, u Banjaluci se održava od 2011. godine. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom „Uhvati sa mnom ovaj dan-uhvati film”, postao je jedinstven regionalni filmski festival koji se, osim Banjaluke i Novog Sada, održava i u Rijeci i Kotoru.

Organizatori se zahvaljuju svima onima koji pomažu organizaciji ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa „Uhvati film” festivalom i organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Ovogodišnji „Uhvati film – Banjaluka” festival podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banja Luka i Hotel „Vidovićˮ (Banja Luka).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: