U Muzeju savremene umjetnosti izložba umjetnika Uroša Đurića

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak od 19 časova biće otvorena izložba beogradskog konceptualnog umjetnika Uroša Đurića, pod nazivom „Kojim putem do kuće“.

Prva samostalna izložba Uroša Đurića u Banjaluci predstavlja presjek tri decenije stvaralaštva ovog uspješnog konceptualnog umjetnika, koji kroz svoje projekte komentariše i kritikuje društvo u kojem živi i stvara.

Postavka u MSURS obuhvatiće najznačajnije radove iz njegove bogate i uspješne karijere: slike, fotografije i video radove iz nekoliko Đurićevih ciklusa, uključujući i novi ciklus „Umjetnost za klasno društvo“, koji će nakon svjetske premijere u francuskom Renu, regionalnu premijeru imati upravo u Banjaluci.

Mladen Banjac, kustos izložbe da je proces formiranja presjeka tri decenije Đurićeve karijere u jednu izložbenu cjelinu sam po sebi “nemoguća misija”, koju je Uroš zajedno sa MSURS ipak uspio izvesti.

-Napraviti jednu izložbenu cjelinu od tako bogate multižanrovske karijere, kakva je Đurićeva, u startu se činilo kao jedna “Nemoguća misija”, ali Uroš nije lik koji lako odustaje od postavljenih ciljeva i uspijeli smo zajedno da napravimo izložbu koja u klasičnom smislu ne prati katalog, već predstavlja jednu vrstu “vodiča” kroz njega. Imali smo ogromnu pomoć od našeg dizajnera Nemanje Mićevića, koji je odradio jedan fantastičan posao. Nemanja je uspio napraviti jedan vizuelni udžbenik o Urošu Đuriću, iako je to bio krajnje nezahvalan posao, u kome ne znate sa koje bih strane prvo počeli-kaže Banjac dodajući da se poetika Đurićevih radova na neki zanimljiv način nastavlja na poetiku prethodnih gostiju MSURS poput Dejmijena Hersta ili Grejsona Perija.

-Nismo imali u planu da Đurićeva izložba bude nastavak umjetničke poetike naših prethodnih gostiju poput Hersta ili Perija, ali zanimljivo je da se na kraju ispostavilo da njegovi radovi prirodno nastavljaju jednu veoma sličnu umjetničku liniju sa njihovim radovima. Spadaju u istu generaciju, dolaze iz radničkih porodica, imaju umjetničke korjene u panku i undergroundu, a svi se na ovaj ili onaj način bave klasnim društvom kroz umjetnost-kaže Banjac.

Ono što će svakako biti zanimljivo za banjalučku publiku jeste činjenica da će osim svojih najznačajnijih radova Đurić prikazati i najnoviji rad iz ciklusa „Bog voli snove srpskih umjetnika“ koji je nastao u saradnji sa igračima FK Borac iz Banjaluke.

-Definitivno, njegovi radovi iz ciklusa „Bog voli snove srpskih umjetnika“, koji su dio šire postavke “Populistički projekat”, koji su rađeni na temu kritike populizma, kao vodeće ideloške matrice na našim prostorima, a čini se većem dijelu svijeta. Radovi iz tog ciklusa su neka vrsta njegove lične emancipacije, jer on kao umjetnik želi da stekne status fudbalera, pošto kod nas samo fudbaleri imaju status božanstva. U Đurićevom umjetničkom viđenju fudbal je  jedna vrsta religioznog iskustva, pošto on fudbalsku ekipu sa 11 igrača i trenerom posmatra kao 12 apostola, što je jedan od centralnih motiva hrišćanske mitologije-kaže Banjac dodajući da je za MSURS posebna čast što je Đurić izabrao baš Borac kao jedan od klubova u ovoj postavci.

-Za MSURS je posebna čast što je upravo Borac dio ove postavke, jer imaćemo na izložbi njegove radove sa skopskim Vardarem i sliku Pižona 3×2 na arsenalovom Hajberiju. Đurić se slikao sa timom Borca kao 12 igrač, u sklopu performansa za ovaj ciklus radova, a zanimljivo je da je sve urađeno, upravo na godišnjicu Borčevog osvajanja Kupa Jugoslavije 1988 godine,  i da su današnji dresovi Borca replike tog šampionskog dresa, što se sve lijepo poklopilo u jednu zaokruženu cjelinu-kaže Banjac ispred MSURS. Izložba „Kojim putem do kuće“ će biti otvorena do 22. novembra 2018. godine.

Preko 30 samostalnih izložba

Uroš Đurić je rođen 1964. u Beogradu a diplomirao je 1992 i magistrirao 1998 na slikarskom odsjeku FLU.

Jedan je od osnivača umjetničke asocijacije Remont, u okviru koje pokreće galeriju Remont i istoimeni art magazin. Od 1990. godine izlagao je na preko 30 samostalnih i 100 grupnih izložbi u Beogradu, Beču, Berlinu, Kaselu, Njujorku, Regensburgu, Renu, Zagrebu, Novom Sadu, Gracu, i dr. O njegovom radu pisali su mnogi domaći i svjetski teoretičari umjetnosti, a izložbu u Banjaluci pratiće i katalog sa tekstovima kustosa izložbe Mladena Banjca, istoričara i teoretičara umjetnosti Stevana Vukovića, te samog Uroša Đurića.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: