U funkciji devet novih stacionarnih radara

Devet novih stacionarnih radara od danas počinje s radom na području Banjaluke, a oni će evidentirati prekršaje nepropisne brzine i nepoštovanja zabrane na raskrsnicama koje su regulisane semaforima.

Iz MUP-a RS napominju da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih udesa, a naročito kada su u pitanju saobraćajne nesreće sa poginulim licima.

“Jedan od ciljeva MUP-a RS jeste manje poginulih lica u saobraćajnim nezgodama smanjivanjem procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja”, saopštili su iz MUP-a RS.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, za “Nezavisne” ističe da je brzina kretanja i dalje faktor broj jedan nastanka saobraćajnih udesa.

“Kod saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom svaka druga je zbog nepropisne brzine kretanja, te je apsolutno jasno da je postavljanje radara dobro i da će uticati na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda”, rekao je Radović.

Ističe da je bitno uticati na smanjenje brzine kretanja vozila, jer sve to za krajnji rezultat ima spasavanje ljudskih života, te smanjenje broja teško i lako povrijeđenih osoba.

Kako kaže, ako svi poštuju brzinu kretanja koja je ograničena saobraćajnim znakom, onda je svejedno da li je radar postavljen ili nije.

Iz MUP-a RS kažu da će ovih devet stacionarnih radara biti na sljedećim lokacijama: Krfska ulica, Ulica Mladena Stojanovića, Ulica knjaza Miloša (raskrsnica sa Bulevarom Milutina Milankovića), Put srpskih branilaca, magistralni put M-I 101, mjesto Karanovac, magistralni put M-I 101, mjesto Zalužani, magistralni put M-I 108, mjesto Piljagići, magistralni put M-I 108, mjesto Dragočaj (raskrsnica Ramići – Dragočaj), magistralni put M-I 108, Ulica Rade Radića, mjesto Zeleni vir.

Prema Radovićevim riječima, situacija se u RS u pogledu poštovanja brzine ipak popravila u odnosu na prethodne godine.

“To pokazuje i mjerenje indikatora, tako da smo 2019. godine imali 51 odsto vozila koje su vozila preko ograničenja, a 2020. godine je to smanjeno na 42 odsto”, kazao je Radović.

Radović ističe da MUP RS skoro više i ne radi sa patrolama na terenu, jer, kako kaže, kad je postavljen stacionarni ili dual radar, oni zabilježe sva prekoračenja, evidentiraju sva vozila, koja idu u bazu podataka, nakon čega se šalje prekršajni nalog počionicu prekrašaja.

Dodaje da je vrlo bitan i subjektivni osjećaj rizika od kažnjavanja, a da se ovim stacionarnim radarima u znatnoj mjeri podiže taj subjektivni osjećaj.

“Važno je da ljudi kažu da se ne isplati prekoračivati brzinu, jer će ih evidentirati stacionarni radar, presretač ili dual radar”, rekao je Radović.

On kaže da je bitno pohvaliti dodatno opremanje MUP RS, u smislu postavljanja stacionarnih radara, i to ne samo u Banjaluci, nego na čitavom području RS.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI