Spektakl Studentskog pozorišta “Brodvej u Banjaluci”

U banjalučkoj kulturnoj ponudi u ljetnim mjesecima se primjećuje jedan ozbiljan nedostatak – manjak pozorišnih zbivanja, jer krajem mjeseca juna zvanične pozorišne institucije prestaju sa izvođenjem svojih redovnih repertoara.
Riječi su Aleksandra Pejakovića, reditelja i autora scenske postavke koncerta “Brodvej u Banjaluci”.

– Već poslije “Tatarfesta” Narodnog pozorišta Republike Srpske, koji se obično održava početkom juna, sve pozorišne aktivnosti lagano zamiru sve do druge polovine septembra kada kreću pripreme za novu pozorišnu sezonu. Banjalučko studentsko pozorište kao nezavisna i alternativna produkcija odlučilo je da se vodi tom logikom i da našoj publici omogući jedan vid pozorišne zabave, kakav je karakterističan na Zapadu – objasnio je on.
“Brodvej u Banjaluci” je koncertna predstava kolažne dramaturške konstrukcije u kojoj parafraziraju pjesme iz poznatih, kako brodvejskih pozorišnih, tako i filmskih holivudskih kabarea i muzičkih filmova.

– Obožavam ovaj pozorišni žanr jer zahtjeva od glumca kompletnu spremnost i koncentraciju, a interakcija sa publikom je nešto što me posebno inspiriše i pokreće na sceni – rekla je glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske i osnivač Muzičkog Teatra Mačak, Đurđa Vukašinović. Ona sa Majom Manojlović operskom pjevačicom i vokalnim pedagogom, kao i mladom glumicom Tijanom Jovanović, izvodi ovaj pozorišno-muzički spektakl.

– Bazirale smo se više na likove, ali i ličnosti, koji su obilježili zlatno doba ovog žanra između 1920. do 1960. godine, na jedan vrlo autentičan i atraktivan način. Publika može da vidi Edit Pjaf, Marlen Ditrih, Lajzu Mineli, zatim likove iz Čikaga, Briljantina u vrlo efektnim kako pjevački, tako i glumački zahtjevnim numerama – rekla je ona.

Ovaj žanr u Americi je nastao davne 1900. godine na Brodveju, a popularan je i danas. Nastao je prvenstveno kao pozorišni žanr gdje su muzičke tačke bile u znaku zabavne i džez muzike, a i danas je u Americi jedan od omiljenih i čini se da je to žanr za sva vremena.
Studentsko pozorište je do sada izvelo dva koncerta, a publika je odlično reagovala.

– U Banjaluci postoji veliki potencijal za pozorišno i muzičko stvaralaštvo, tako da smo se mi ovim projektnom opredijelili da vjerujemo provjerenim mladim snagama: Đurđi Vukašinović, glumici Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Maji Manojlović operskoj pjevačici i vokalnom pedagogu, kao i Tijani Jovanović, jednom nesvakidašnjem pozorišno-muzičkom dragulju, koja je relativno nedavno završila glumu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Željka Mitovića. Ona je kao rijetko koji glumac osposobljenja da igra, pjeva, stepuje, recituje, vodi program, ali da i prenese vrlu suptilnu emociju kada treba – rekao je Pejaković.
Kako kažu ambicije im nisu velike, a koncerti su osmišljeni samo za ovo ljeto. Projekat je pretpremijeru imao na proslavi rođendana Studentskog pozorišta u februaru. Prvo izvođenje imali su 1. jula, naredno izvođenje bilo je 10. jula, a planiraju održati koncert još 18. jula i tu se projekat završava. Ostala izvođenja zavisiće od poziva iz drugih gradova.

– Zavladalo je baš veliko interesovanje, što nas izuzetno raduje. Sve tri smo vrlo spremno ušle u ovaj projekat, svaka od nas ponaosob na sceni donosi nešto sasvim novo i drugačije, tako da publika nema puno izbora osim da uživa i da se kvalitetno zabavi – dodala je Vukašinovićeva.
Kako kažu iz Studentskog pozorišta, možda i najveća prepreka za izvođenje ovakvih koncerata u Banjaluci je neadekvatan prostor, a sa ovim problemom se susreću i ostale kulturno-umjetničke institucije u gradu.

– Studentsko pozorište je vrlo svjesno ograničenja koja ima Podrum scena u Gospodskoj ulici i mi uvijek vrlo bojažljivo i skromno govorimo javnosti o našim predstavama koje zapravo imaju elemente mjuzikla. Za pravi mjuzikl potrebna je velika scena, a mi nju nažalost nemamo čak ni u Narodnom pozorištu Republike Srpske – dodao je Pejaković.

Iznenađenje za naredni koncert
Đurđa Vukašinović u predstavi igra Edit Pjaf i izvodim četiri njene numere: La Vie En Rose, Padam Padam, koja se publici posebno dopada, zatim Mon Dieu i Non, Je ne regrette rien.

– U narednom igranju spremam malo iznenađenje jer ću se u narednom izvođenju pojaviti i kao Merilin Monro. Osnivač sam Muzičkog Teatra Mačak koji je nastao po uzoru na prvi francuski kabare “Le Chat Noire” što na našem jeziku znači Crni Mačak. Na repertoaru MT Mačka nalazi se etno mjuzikl: “O, čudesa Božjih sudbina”, zatim muzičke predstave za djecu “Lažucka Izmišljotinić” i “Crvenkapa i Vuk” koje se vrlo uspješno izvode. U pripremi je takođe muzička predstava o francuskoj šansonjerki Edit Pjaf koja je vrlo kompleksna jer je to zapravo moj magistarski rad i tom predstavom branim tezu policentričnosti glumca – rekla je.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: