Radojičić: Vazduh u Banjaluci je čist! Postavljeno javno pitanje: Ko ga i kako mjeri?!

I pored nepovoljnih vremenskih prilika i tekuće grijne sezone, kvalitet vazduha u Banjaluci je i dalje u „prvoj kategoriji“ i svi posmatrani parametri su u zakonskim granicama, uz tek neznatna, povremena odstupanja, pokazuju podaci Instituta za građevinarstvo „IG“, koji obavlja ova mjerenja za grad, saopšteno je iz Gradske uprave.

– Prema podacima IG-a za posljednjih sedam dana, od 27. novembra do 3. decembra, i pored tekuće grijne sezone i činjenice da značajan broj domaćinstva koristi ugalj za grijanje, kvalitet vazduha u Banjaluci uglavnom je bio u prvoj kategoriji, odnosno u granicama koje propisuje Zakon o zaštiti vazduha. Na osnovu podataka sa sve tri mjerne stanice, u posljednjih sedam dana nije bilo značajnijeg odstupanja kvaliteta vazduha i zabilježena su tek povremena, i to neznatna, prekoračenja- kažu u Gradu.

Sve posmatrane materije, od čađi do sumpor dioskida, kažu, su daleko ispod granica koji je propisan Zakonom o zaštiti vazduha.

Siniša Cukut iz Instituta „IG“ ističe da je vazduh u proteklih sedam dana bio u prvoj kategoriji po svim parmetrima. Jedino, ali neznatno odstupanje, bilo je u slučaju mjerenja lebdećih čestica. Tokom 1. i 2, odnosno 2. i 3. decembra na mjernim mjestima u Centru i Paprikovcu zabilježeno je blago prekoračenje vrijednosti ovih materija, ali i dalje u granicama zakonske tolerancije. Istovremeno, na mjernoj stanici u Boriku nije bilo prekoračenja niti jednog parametra.

-Uzimajući prosjek u zadnjih sedam dana, kvalitet vazduh je po svim parmetrima bio u prvoj kategoriji – naglasio je on.

Zakonom o zaštiti vazduha, granična vrijednost za lebdeće čestice (PM10) propisana je na 50 mikrograma po metru kubnom, s tim da zakonska tolerancija iznosi 75 mikrograma po metru kubnom. Čak i u danima kad je bilo prekoraračenja vrijednosti lebdećih čestica, one su bile tek neznatne i u granicama zakonske tolerancije, ocjenjuju nadležni.

Gradonačenik Igor Radojičić danas je ocijenio da su spekulacije u javnosti o navodnom zagađenju u Banjaluci potpuno besmislene i da ih najbolje demantuju podaci sa mjernih stanica.

– To što se Sarajevo ili Zenica guše u smogu, ne znači da treba Banjaluku optužiti za zagađenje. Znači, to su apsolutno besmislene priče. To što se nekome ne sviđa „Eko toplana“, koja loži drvo i koja je manji zagađivač od toplane na mazut je više politički stav – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je naglasio da se kvalitet vazduha redovno mjeri, te da su podaci koje dostavi Institut raspoloživi na sajtu Grada.

-Prema podacima, cijeli protekli mjesec kvalitet vazduha je bio u prvoj kategoriji i zaista nemamo problem te vrste koji imaju Sarajevo, Zenica ili Tuzla – zaključio je Radojičić.

Prema ugovoru sa IG-om, kvalitet vazduha mjeri se na tri lokacije, i to u naseljima: Centar, Borik i Paprikovac. Obavlja se mjerenje za devet polutanata, čija se koncentracija prati svakodnevno, a izvještaji o kvalitetu vazduha, prema ugovoru sa IG-om, objavljuju se na sajtu Grada jednom mjesečno.

Rade bez licenci, izmišljaju podatke?

Međutim o mjerenju kvaliteta vazduha još 4. oktobra je pisao advokat Dario Sandić na društvenoj mreži FB. Naime ovaj banjalučki pravnik u svom tekstu sa popratnom dokumentacijom, opisao je kako i na koji način se mjeri kvalitet vazduha:

Naime, Grad Banjaluka je 20.06.2018. godine sa Institutom za gradjevinarstvo” IG” Banjaluka zaključio ugovor o mjerenju aerozagadjenja i buke na području Grada Banjaluka. Zakonom o zaštiti vazduha i Pravilnikom o uslovima za izdavanje dozvole za monitoring kvaliteta vazduha propisano je da Ministarstvo za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju izdaje dozvolu (licencu) pravnom licu za monitoring kvaliteta vazduha. Znači, da bi neko obavljao mjerenje kvaliteta vazduha on mora imati dozvolu koju izdaje ministarstvo.

Dopisom od 05.09.2018. godine ministarstvo me je obavjestilo da IG nema dozvolu za mjerenje kvalitea vazduha, ali da je isti 20.04.2018. godine podnio zahtjev za izdavanje dozvole. U medjuvremenu zahtjev IG je odbijen kao neuredan jer isti nisu dostavili sve što se traži pravilnikom, odnosno nemaju usliva da dobiju dozvolu.
Takodje, IG ne pali instrumente i ne mjeri kvalitet vazduha već dostavlja gradu izmišljenje rezultate, a sve kako bi se prikrilo da toplane sagorjevaju mazut koji ima 5-6% sumpora i koji nas truje…

Znači da zaključimo, gradonačelnik je zaključio ugovora o mjerenju kvaliteta vazduha sa privrednim društvom koje nema dozvolu za mjerenje vazduha i koje dostavlja lažne podatke da je vazduh OK. Gradonačelnik našim novcem plaća usluge privrednog društva koje nije ovlašćeno da mjeri kvalitet vazduha. 

 

Sandić dokazao neregularnosti/Eko Toplane Banjaluka kršile zakon

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: