Počeo 3. festival književnosti “Imperativ”

Promocija reizdanja knjige “Banjaluka u putopisima, zapisima i legendama” autora Mate Džaje , otvaranje izložbe “Sto knjiga o Banjaluci” i program posvećen radu književnika Bekima Sejranovića, obilježili su otvaranje Trećeg festivala književnosti “Imperativ“ u Banskom dvoru – Kulturnom centru.
Otvaranje je proteklo uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Direktorica Udruženja „Imperativ“ Sanela Babić naglasila je da je veliko interesovanje publike za sve programske sadržaje koje je „Imperativ“ do sada organizovao presudilo da se održi i ovogodišnje izdanje Festivala, bez obzira na trenutnu situaciju sa virusom korona.

– Shvatili smo da su nam kulturni sadržaji u ovom momentu jako potrebni. Želim da vam se zahvalim što ste nas i u ovom čudnom vremenu podržali da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju, a vjerujte da nije bilo lako – rekla je Babićeva.

Podsjetila je sve prisutne da je osnovna misija Udruženja promocija i popularizacija književnosti, ali da se pored toga „Imperativ“ aktivno bavi pozicioniranjem Banjaluke na regionaloj kulturnoj sceni, kao značajnog književnog centra.

– Iz tih razloga posebno smo ponosni što je „Imperativ“ ove godine visoko vrednovan i prepoznat kao značajan projekat za Grad na konkursu za sufinansiranje projekata iz kulture. Zahvalni smo Gradu Banjaluka na podršci – dodala je Babićeva.
Prisutnima se na otvaranju obratio i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

– Kada govorimo o samom Festivalu on kao i prethodnih godina nudi ono što je neophodno za kulturnu scenu kada je u pitanju Grad Banjaluka ali posmatrajući nezavidnu situaciju u kojoj se mi danas nalazimo, ne samo kada posmatramo naše društvo nego svijet u globalu, on nam šalje jednu bitnu poruku. To se može očekivati isključivo od kulturnih radnika da šalju one velike poruke onda kada je najteže, a oni nam danas govore da život ne smije da stane, da moramo da nastavimo da radimo i stvaramo. Takođe ono što je kuriozitet ovog događaja je da u okviru programa možemo pogledati i izložbu „Sto knjiga o Banjaluci“, takođe predstavljeno je i reizdanje knjige „Banjaluka u putopisima, zapisima i legendama“ našeg Mate Džaje. S te strane Banskom dvoru i Udruženju „Imperativ“ velika zahvalnost za ono što čine – naglasio je Amidžić.

Ove godine imali su želju da posjetiocima i gostima iz regiona ispričaju priču o Banjaluci, a u realizaciji ove ideje pomogli su im prijatelji književnosti iz Antikvarijata „Ramajana“ koji su prikupili građu za izložbu „Banjaluka u sto knjiga“, a prije nekoliko dana iz štampe je izašlo reizdanje knjige „Banjaluka u putpisima, zapisima i legendama“ autora Mate Džaje.

– Ovo peto izdanje knjige „Banjaluka u putopisima zapisima i legendama“ autora Mate Džaje objavljujemo šezdeset godina nakon prvog izdanja i trideset dvije godine nakon četvrtog i sve do sada posljednjeg, koje je objavljeno 1988. godine. Ova knjiga je pogled na ljepotu i istoriju Banjaluke i Krajine, te njenih stanovnika kroz oči velikih francuskih, ruskih, engleskih, njemačkih, turskih i naših putnika i putopisaca. Sistematično su obrađeni ne samo pomeni Banjaluke u svoj recentnoj evropskoj literaturi, već i važni i veliki istorijski događaji u Banjaluci i cijeloj Krajini, od najstarijih vremena do savremenog doba, kao i porijeklo naselja, imena Banjaluka itd. U knjizi se kroz razne okolnosti pominju i banjalučki velikani poput Petra Kočića, Vase Pelagića, Ivana Frane Jukića i mnogi drugi. Stil je izuzetno dinamičan i inspirativan. Dinamici doprinosi i poliperspektiva i mogućnost iščitavanja ove knjige iz bilo kojeg ugla, bilo kojeg poglavlja – rekao je Miroslav Gojković.
Veče posvećeno književnom radu Bekima Sejranovića održano je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora. O Bekimu, koji je bio jedan od osnivača Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ i umjetnički direktor ovog Festivala govorili su novinar i književni kritičar Đorđe Krajišnik i Ivan Bevc, direktor Izdavačke kuće „Booka“ iz Beograda. Publika je imala priliku da pogleda snimak na kojem Bekim čita jednu od posljednjih priča koju je napisao “Miss misery na otoku Susku”.

– Bekim je bio mnogo toga za mene, drag prijatelj, autor kojeg smo mi uspješno objaviljvali, neko ko nastavlja da živi kroz knjige koje je objavio i drago mi je što se u ovoj jako tužnoj situaciji, kada on više nije sa nama, stvara jedna nova generacija Bekimovih čitalaca koji ga otkrivaju. On je za života dobio kultni status, tako će i ostati – rekao je Ivan Bevc.

Danas na programu:
18 časova – “Poeziju će svi čitati” – Zvonko Karanović i Tatjana Bijelić

19:15 časova – “Razgovor sa piscem” –

21 čas – Luka Tripković. Sa autorom i izdavačem romana “Crna knjiga”, Ivanom Bevcom, razgovaraće Stevo Grabovac

“Note i slova” – Magdalena Blažević – moderator: Milan Rakulj

Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10 do 20 časova. Pored aktuelnih izdanja, izdavači su pripremili i povoljne sajamske cijene.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u Banski dvor.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: