Otvaranje izložbe IZMEĐU REDOVA umjetnika Zorana Crnčevića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući tvrđave Kastel 16. septembra (četvrtak) 2021. godine u 19.00 časova biće otvorena izložba IZMEĐU REDOVA umjetnika ZORANA CRNČEVIĆA.

U svom radu, Zoran se bavi stvaranjem kao sredstvom sporazumijevanja, nastojeći da prevaziđe kognitivnu distancu koja otežava komunikaciju između umjetnika i posmatrača. Rad ne opisuje vidljivi svijet, te mu apriori nije dodijeljen subjekat, predmet, ili opravdanje za postojanje, jer mjesto vršioca radnje zauzima posmatrač. Na stogodišnjicu rođenja Jozefa Bojsa, Zoran potvrđuje: ”Svaki čovek je umjetnik!”
Zoranove slike koje će biti predstavljene na izložbi ne prikazuju ono što na individualnom nivou smatramo objektivnom stvarnošću, one ne simbolizuju i ne predstavljaju “nešto”. Zoran slika NIŠTA, jer mu samo NIŠTA pruža dovoljno prostora da pažnju usmjeri na ono što želi da kaže između redova. Ne postoji očigledan ključ za čitanje njegovog rada. Na pitanje: “Šta predstavlja ova slika?” Zoran bi odgovorio: “Ne znam, objasnite vi meni.” Na ovaj način Zoran posmatrača stavlja u nelagodnu i rizičnu poziciju stvaraoca, a za sebe zadržava poziciju molera, izvođača radova.
Zoranovo djelo nastaje kao estetsko iskustvo, stvoreno u stanju duha u kome su pojmovi prostora i vremena suspendovani.
Zoran je počeo da transformiše pronađene predmete, namještaj, drvene kutije i dnevnu štampu za svoja umetnička djela 2002. godine, za vrijeme studija na Univerzitetu umjetnosti u Londonu. U svojim javnim instalacijama i performansima, Zoran je provocirao komunikaciju sa publikom i istraživao prostornu i vremensku ograničenost interakcije sa publikom. Kada je dobio platno zamrljano bojama, koje je drugi umjetnik iskoristio za sušenje viška boja sa slikarskih četkica, umjesto da ga iskoristi kao podlogu za slikanje, Zoran je platno okrenuo za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu i okačio ga na zid kao gotovu sliku.Sljedećih mjeseci oslikao je veliku Art deko komodu u paleti boja poput onih na slici i postavio oba rada u prostor u odnos koji je navodio posmatrače da postavljaju pitanja i uključe se u proces kreiranja kao medija za razmjenu ideja i mišljenja. Ovim postupkom, Zoran je iz interakcije umjetnika i publike uklonio elementerealnog, čulnog svijeta, čime je rad ograničio na apstrakciju ritma, kombinaciju površina, linija i boja koje ne simbolizujui ne predstavljaju nego samo JESU.

Biografija:

ZORAN CRNČEVIĆ je rođen u Banja Luci 1974. godine. Značajan uticaj na rano oblikovanje njegovog likovnog izražaja ostvario je Alojz Lojzo Ćurić, poznati slikar i likovni pedagog, u čijoj je klasi Zoran uspješno završio osnovnu školu. Nakon srednje škole i 18 ratnih mjeseci odsluženih u VRS, od jula 1994. do decembra 1995. godine, Zoran se početkom 1996. godine priključuje polaznicima likovnog ateljea “Banskog dvora – Kulturnog centra”, koji jevodio akademski vajar Slobodan Dragaš. Nakon intenzivnih priprema, Zoran studij vajarstva počinje u septembru 1997. godine na Fakultetu umetnosti u Prištini, u klasi profesora Zorana Karalejića. Samo par sedmica nakon dolaska u Prištinu, na Kosovu se zaoštravaju sukobi, zbog čega krajem ljeta 1998. godine Zoran prelazi u Beograd, gdje je krajem iste godine primljen na Fakultet primenjenih umetnosti, smijer vajarstvo.
Nažalost, zbog bombardovanja Srbije od strane NATO snaga u proljeće 1999. godine, Zoran ponovo pakuje kofere i odlazi u Veliku Britaniju,gdje studij nastavlja na prestižnoj akademiji umjetnosti, Wimbledon College of Art,University of the Arts London na kojoj 2003. godine stiče zvanje diplomiranog akademskog vajara, u klasi koju je vodio akademski vajar Hamish Black. Tokom studija, Zorana su finansijski podržali članovi Kraljevskog društva vajara, a serija njegovih crteža čini dio zbirke konzervatorija Triniti Labankonzervatorija. Nakon povratka u Banja Luku, sa kolegama umjetnicima osniva udruženje „Race“, koje je narednih nekoliko godina realizovalo veoma uspješne i zapažene javne performanse i instalacije: “Plašćenje”, “Komad vazduha”, “Kulturfest 2006”, “Instalacija u prostoru” i “Knjiga za večeru”, a kao vanjski saradnik Ministarstva obrazovanja Republike Srpske, više godina zaredom učestvuje u realizaciji projekta “Koraci” gdje selektuje radove za izložbe i pomaže mladima da formiraju svoj likovni izraz.
U konkurenciji od skoro 300 umjetnika iz Evrope, 2006. Godine Zoran je izabran za učesnika programa Kulturkontakt – Artist in residence, nakon čega je uslijedila i izložba njegovih radova u galeriji Art Point, Beč, a 2015. godine Kulturkontakt objavljuje i fotografiju Zoranovog performansa “Komad vazduhau arhitektonskom groblju” u svom magazinu. Od 2019. godine, fotografije Zoranovih radova objavljene u više međunarodnih magazine i to: Art Reveal Magazine, februara 2020. godine, ART Habens Art Review – Special Edition, maja 2020. godine, Into the Void Magazine , oktobra 2019. godine i Wotisart, oktobra 2019. godine. Zoranovi radovi se nalaze u više kolekcija u zemlji i inostranstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI