Nema više zdravstvenog osiguranja za sve

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske od danas finansira zdravstvenu zaštitu za građane koji su na jedan, od zakonom predviđenih osnova, prijavljeni na osiguranje i za koje se redovno uplaćuju doprinosi – bez izuzetka, saopšteno je iz ovog Fonda.
fond zdravstvenog osiguranja republike

U saopštenju se podsjeća da je odluka Vlade Republike Srpske, po kojoj je omogućeno da svi građani imaju zdravstveno osiguranje bez obzira na uplatu doprinosa, istekla juče.
– Ovo je prilika da ponovo pozovemo građene koji još nemaju zdravstveno osiguranje, poput nezaposlenih, da posjete nadležne poslovnice Fonda i da regulišu svoj status – navedeno je u saopštenju.
Budući da je Vlada dala rok od dva mjeseca, u FZO vjeruju da su poslodavaci ovu priliku shvatili krajnje ozbiljno i da su provjerili stanje svojih obaveza u Poreskoj upravi, izmirili dugovanja ili eventualno napravili po potrebi reprograme dugovanja sa Poreskom upravom i slično.

– Neplaćanjem doprinosa ne uskraćuju se samo radnici za prava iz zdravstvenog osiguranja, već se dovodi u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj – istaknuto je u Fondu.
U saopštenju se napominje da FZO, kada se uplate doprinosi, tu uplatu u sistemu vidi dan ili dva nakon uplate, zbog čega je važno da se doprinosi plaćaju pravovremeno, odnosno kako je predviđeno zakonom, a ne u zadnji čas.
Iz Fonda je saopšteno da je važno da osiguranici znaju da kada se uplate doprinosi, Fond “pušta” osiguranje na period od dva mjeseca.
– Poslodavci imaju dovoljno vremena da obaveze izmiruju na vrijeme, kako bi osigurana lica imala u kontinuitetu osiguranje. U slučaju eventualnih problema, osiguranici, kao i poslodavci, mogu da se jave i u poslovnice FZO – navedeno je u saopštenju Fonda.
Poslodavci koji imaju reprograme, potrebno je da redovno izmiruju obaveze po osnovu reprograma, ali i svoje tekuće obaveze da bi radnici imali zdravstveno osiguranje.

– Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama, Vlada Republike Srpske donijela je zaključak po kojem zdravstvene ustanove mogu da pokrenu postupak kod Ministarstva finansija i Poreske uprave Srpske za odgađanje plaćanje poreskog duga, jednokratno na period od 12 mjeseci – pojašnjava se u saopštenju.
U skladu sa ovim zaključkom, zdravstvene ustanove su dužne da upute zahtjev nadležnom ministarstvu i kada dobiju rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga, potrebno je da ga dostave nadležnoj poslovnici Fonda.
– Oni koji to učine, radnici tih zdravstvenih ustanova imaće pravo na zdravstveno osiguranje i nakon 31. jula. Isto tako, građani koji još nemaju zdravstveno osiguranje, potrebno je da posjete nadležne poslovnice Fonda i regulišu svoj status, budući da je zakon dao brojne mogućnosti prijave na osiguranje o kojima smo kontinuirano informisali javnost – navodi se u saopštenju FZO.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI