Muzej savremene umjetnosti organizuje stručno vođenje

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u toku je izložba “Od Galerije do Muzeja”, a one koji je posjete u srijedu, 17. marta u 18 časova dočekaće kustoskinja koja će ih voditi kroz istoriju ove kulturne ustanove.
Stručno vođenje organizovano je kao prateći program izložbe koja je priređena povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja Muzeja. Riječ je o izložbi dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljane tokom ovog perioda, kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije.

– Izložba je osmišljena sa ciljem da se obuhvati istorijat i djelovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, predstavljeno putem nekoliko tematskih cjelina od osnivanja do danas. Priča o instituciji započinje sa “Akcijom solidarnosti“ likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta, pokrenutu nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banjaluku 1969. što je prethodilo osnivanju “Umjetničke galerije“ 1971. godine, kao i otvaranje “Umjetničke galerije“ u zgradi stare željezničke stanice i prve stalne postavke 1981. godine – objasnila je Lana Pavlović, kustoskinja zadužena za vođenje kroz izložbu.

Poseban akcenat biće stavljen na predstavljanje “Jesenjeg salona“ – značajne jugoslovenske likovne manifestacije koja se održavala svake druge godine u Banjaluci u periodu od 1962. do 1992. godine.

– Jesenji salon je imao dobru organizacionu strukturu koju su vodili Dom kulture, “Umjetnička galerija“, SIZ kulture i Skupština opštine Banjaluka. Djelovanje institucije od preimenovanja u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 2004. godine prezentovano je najznačajnijim izložbama koje se odnose na podsticanje razvoja savremenih umjetničkih praksi ovog prostora, zahvaljujuću čemu je aktivirana veoma živa i dinamična savremena scena – kaže ona.

Kako objašnjava, najvažniji dosadašnji projekat Muzeja jeste organizacija, produkcija i prezentacija Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2013. i 2017. godine.
Aktivna međunarodna saradnja sa relevantnim institucijama iz oblasti kulture i umjetnosti, koju Muzej njeguje posljednjih nekoliko godina, predstavljena je kroz izložbe „Nova religija” britanskog umjetnika Dejmijena Hersta, „Taština malih razlika” britanskog umetnika Grejsona Perija, „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“, realizovane u saradnji sa „British Council-om“ i izložbom „Monaliza i Supermen: Džon Kenedi i nova granica kulture“ realizovane u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH – naglašava.

Kao posebno izdvojenu cjelinu u okviru ove izložbe, pominje rad sa inkluzivnim grupama, putem specijalizovane izložbe za slijepe i slabovide osobe „Prostor, oblik, dodir“, realizovane 2015. godine. Cilj ove aktivnosti je da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine.
U posljednjoj tematskoj cjelini predstavljene su kolektivne izložbe na kojima je prikazan nastanak i razvoj lokalne savremene scene, kao i ključne pojave njenog razvoja – dodala je.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj svi posjetioci bi trebalo da poštuju mjere predostrožnosti za vrijeme posjete Muzeju, nošenje maski, dezinfekcija ruku na ulazu i maksimalan broj od 50 posjetilaca.

“JESENJI SALON”
Na mene lično je poseban utisak ostavlja Jesenji salon, po nevjerovatnoj organizaciji, koja je uključivala Dom kulture, “Umjetničku galeriju”, SIZ kulture i mnoge druge društveno-političke organizacije. Na Jesenjim salonima učestvovali su tadašnji najpoznatiji likovni umjetnici, istoričari i teoretičari umjetnosti i predstavljeno je mnoštvo progresivnih ideja i različitih tendencija u vizuelnoj umjetnosti tadašnje Jugoslavije.
Manifestacija je pokrenuta kako bi se motivisali umjetnici i stvorila afirmativna atmosfera za podsticaj razvoja likovne scene. Ukupno ih je bilo 14 i na svakom Salonu su otkupljivani radovi umjetnika koji su potom poklanjani “Umjetničkoj galeriji”. Skupština opština Banjaluka je davala veliku podršku za ovu manifestaciju i nikad nije bilo postavljano pitanje da li gradu treba ili ne treba Salon. Čak i nakon zemljotresa 1969. godine nije prestao da postoji s obzirom na očigledan finansijski problem koji je zadesio grad. Već je od 7. Jesenjeg salona (1975. godine) dostigao svoj najkvalitetniji i najzreliji format.
Od 1972. godine Jesenji salon počinju da finansiraju i sve ostale republike bivše Jugoslavije, a od 1985. godine ova manifestacija dobija status i značaj kao Filmski festival u Puli, Sterijino pozorje u Novom Sadu, Dubrovačke ljetne igre i sl.
Jesenji salon je ostao neprevaziđen format likovne manifestacije na ovom području.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI