Lažni savjeti o korona virusu

Koronavirus se pojavljuje u više zemalja širom svijeta i trenutno nema poznatog lijeka. Nažalost, to nije zaustavilo mnoštvo zdravstvenih savjeta, u rasponu od beskorisnih, ali relativno bezopasnih, do potpuno opasnih.

  1. Bijeli luk

Na Facebooku se dijeli puno postova koji preporučuju da se jede bijeli luk kako bi se spriječila infekcija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da, iako je to “zdrava hrana koja može imati neka antimikrobna svojstva”, nema dokaza da jedenje bijelog luka može zaštititi ljude od novog koronavirusa.

U mnogim slučajevima ove vrste lijekova same po sebi nisu štetne, sve dok vas ne sprječavaju da slijedite medicinske savjete koji se temelje na dokazima.

Južno kineske jutarnje vijesti objavile su priču o ženi koja je morala na bolničko liječenje zbog teško upaljenog grla nakon što je pojela 1,5 kilograma sirovog bijelog luka.

Znamo da jedenje voća i povrća i pijenje vode mogu biti dobri za zdravlje. Međutim, ne postoj dokazi da će namirnice pomoći u borbi protiv ovog virusa.

2. Magični minerali

YouTuber Jordan Sather, koji ima hiljade sljedbenika na različitim platformama, tvrdi da “mineralni dodatak”, zvan MMS, može “izbrisati” koronavirus.

Sadrži klor dioksid – sredstvo za izbjeljivanje.

Sather i drugi promovisali su tvar još prije pojave koronavirusa, a u januaru je napisao da “ne samo da je klor dioksid (aka MMS) učinkovit ubojica stanica karcinoma, nego može i izbrisati koronavirus”.

3. Sredstva za dezinfekciju napravljena kod kuće

Bilo je mnogo izvještaja o nedostatku gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spriječi širenje virusa.

Kako su se u Italiji pojavila nestašica, tako su se pojavili i recepti za domaći gel na društvenim mrežama.

Ali ti su recepti za dezinfekcijsko sredstvo pogodnije za čišćenje površina i, kako su istakli naučnici, nisu prikladni za upotrebu na koži.

Gelovi za ruke na bazi alkohola obično sadrže i emolijente koji ih čine nježnijim za kožu, i pored 60 -70% udjela alkohola.

Profesorica Sally Bloomfield, s Londonske škole higijene, kaže da ne vjeruje da biste mogli napraviti efikasan proizvod za čišćenje ruku kod kuće – čak i vodka sadrži samo 40% alkohola.

4.Srebrna voda

Korištenje koloidnog srebra promovisano je u američkoj emisiji televangelista Jima Bakkera. Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendovane u tekućini. Gost emisije tvrdio je da rješenje ubija neke sojeve koronavirusa u roku od 12 sati (iako priznaje da još nije testirano na Covid-19).

Zagovornici koloidnog srebra tvrde da može liječiti sve vrste zdravstvenih stanja, djelovati kao antiseptik i tvrde da pomaže imunom sistemu. Postoje neke povremene upotrebe srebra u zdravstvu, na primjer, u zavojima koji se nanose na rane, ali to ne znači da je učinkovito konzumirati.

Postoje jasni savjeti američkih zdravstvenih autoriteta da nema dokaza da je ova vrsta srebrne otopine djelotvorna za bilo koje zdravstveno stanje. Što je još važnije, to bi moglo uzrokovati ozbiljne nuspojave, uključujući oštećenje bubrega, napadaje i argiriju – stanje zbog kojeg vaša koža postaje plava.

Kažu da, za razliku od željeza ili cinka, srebro nije metal koji nema nikakvu funkciju u ljudskom tijelu.

5. Ispijanje vode svakih 15 minuta

Jedan post, kopiran i zalijepljen na više Facebook računa, citira “japanskog ljekara” koji preporučuje ispijanje vode svakih 15 minuta, da ispere svaki virus koji bi mogao ući u usta. Inačica na arapskom jeziku podijeljena je više od 250.000 puta.

Profesor Trudie Lang sa Sveučilišta u Oxfordu kaže da ne postoji “biološki mehanizam” koji bi podržao ideju da respiratorni virus jednostavno možete “oprati” u stomaku i ubiti.

Infekcije poput koronavirusa se udišu u tijelo putem dišnih puteva kada udišete. Neke od njih mogu vam proći u usta, ali čak i stalno konzumiranje vode neće vas spriječiti da uhvatite virus.

Bez obzira na to, pitka voda i zadržavanje hidriranosti uglavnom su dobar medicinski savjet.

6. Toplota i izbjegavanje sladoleda

Savjeti sugerišu da toplina ubija virus, od preporuke za piće tople vode do toplih kupki ili korištenja fena za kosu.

Jedan post, koji su kopirali i zalijepili deseci korisnika društvenih medija u različitim zemljama – a lažno se pripisuju Unicefu – tvrdi da će pijenje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, te kaže da treba izbjegavati sladoled.

Charlotte Gornitzka, koja radi za Unicef ​​na dezinformacijama s koronavirusom, kaže: “Čini se da je nedavna pogrešna internetska poruka … koja izgleda kao Unicef ​​komunikacija ukazuje da izbjegavanje sladoleda i druge hladne hrane može pomoći u sprječavanju nastanka bolesti. To je naravno, potpuno neistina. ”

Znamo da virus gripe ne preživljava izvan tijela tokom ljeta, ali još ne znamo kako toplina utiče na novi koronavirus.

Pokušaj zagrijavanja tijela ili izlaganja suncu – vjerojatno kako bi ga učinili nepristupačnim virusu – potpuno je neučinkovit, izjavio je prof Bloomfield. Jednom kada se virus nađe u vašem tijelu, ne postoji način da ga ubijete – vaše tijelo se mora samo boriti protiv njega.

Izvan tijela, “za aktivno ubijanje virusa potrebne su vam temperature od oko 60 stepeni [Celzijusa]”, kaže profesor Bloomfield – daleko toplije od bilo koje kupke.

Pranje posteljine i peškira na 60C dobra je ideja, jer to može ubiti bilo koji virus u tkanini. Ali nije dobra opcija za pranje kože.

Ako imate vruću kupku ili pijete vruće tekućine,to  neće promijeniti stvarnu tjelesnu temperaturu, koja ostaje stabilna ako već niste bolesni.

Izvor: BBC

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: