Flutete u “Muzičkom vremeplovu”

Kvartet flauta “Flutete” iz Banjaluke, serijom koncerata koji će se održavati  od petka, 17.maja,  nastupa u okviru projekta
“Muzički vremeplov”. Posjetiće i nastupati  u Šamcu, Šipovu, Kneževu i Ribniku. Flautete “Muzički vremeplov” počinju u Šipovu, a završavaju u Kneževu.

PROGRAM
I Noć u operi, arr. Terry Cathrine
1. Čarobna frula: Svita, Wolfgang Amadeus Mozart
Čarobna frula je posljednja Mocartova opera, nastala 1791. godine. On u ovom bezvremenskom djelu, prelijepoj bajci pisanoj za djecu i starije u duhu humanizma i prosvjetiteljstva, donosi priču o pobjedi dobra nad zlom, te snazi muzike i ljubavi. Riječ je o lepršavom i jednostavnom djelu iz kojeg su ovdje izdvojene najljepše arije, obrađene za četiri flaute.
2. Krcko Oraščić: Ples olovnih vojnika, Petar Iljič Čajkovski
Balet „Krcko Oraščić“ (Škelkunčik) je jedan od najpopularnijih i najviše izvođenih baleta. Priča je to o djevojčici Klari koja ispod jelke pronalazi nesvakidašnji poklon, drvenu krckalicu za orahe – lutku Orašara. Klara i Orašar proživljavaju čudesne trenutrke u izmaštanom, bajkovitom svijetu. Primaju poklonstvo svih figura iz bajki pa tako i olovnih vojnika.
3. Seviljski berberin: Uvertira, Gioacchino Rossini
Komična opera, premijerno izvedena 1816. godine u Rimu. Radnja se dešava u 17-om vijeku, na trgu u Sevilji, Španija. Likovi u „Berberinu“ su zaista pravi likovi iz velike komedije. I danas je ovo jedna od publici najomiljenijih opera, koja već pri prvom gledanju osvaja simpatije svojom neuzdržanom šaljivošću, životnošću i šarmom.
4. Aida: Veliki marš, Giuseppe Verdi
Premijerno izvedena u Kairu 1871. povodom otvaranja Sueckog kanala. Kao i u većini Verdijevih djela i ovdje se poteže pitanje odnosa različitih društvenih slojeva, u ovom slučaju vladajućeg i porobljenog. Veliki marš je jedna od najpoznatijih Verdijevih melodija uopšte i u operi označava povratak Radama, zapovjednika egipatske vojske nakon pobjede nad Etiopljanima.
5. Trubadur: Hor cigana, Giuseppe Verdi
Iako ovu operu odlikuju prilično loša i nezgrapna dramaturška rješenja, komplikovan siže, neubjedljivost i jednostranost likova koji su više tipovi nego karakteri, postigla je ogroman uspjeh na premijeri u Rimu 1853, a do dana današnjeg je jedna od najizvođenijih opera na svijetu. Najpoznatiji dio je Hor cigana gdje španski cigani rade na nakovnjima i pjevaju o svojoj teškoj sudbini čije dane može razveseliti samo lijepa ciganka.

6. Karmen: Habanera, Georges Bizet
Libreto prati dio života i ljubavnih nedaća lijepe djevojke Karmen koja u Habaneri (zavodljiv kubanski ples) pjeva o ljubavi – buntovnoj ptici koju niko ne može ukrotiti. Prvo izvođenje doživjelo je enorman neuspjeh jer je publika na pozornici željela gledati likove sa kojima se može poistovijetiti, a ne radnike u fabrici, krijumčare, gubitnike. Uprkos svemu, opera se nastavila izvoditi sve češće. Prekrasna muzika i temperamentni ritam španskog folklora i danas u jednakoj mjeri oduševljavaju publiku.
7. Rigoleto: La Donna è Mobile, Giuseppe Verdi
Premijerno izvedena 1851. u La Feniče teatru u Veneciji, opera je momentalno postala toliko popularna da su se njene arije, poput La Donna è Mobile koja govori o varljivosti žene, pjevušile na ulicama već sljedećeg jutra. Libreto je napisan po drami Viktora Igoa ”'Kralj se zabavlja”. Prepuno ironije, groteske, djelo je temu uzelo sa veoma osjetljivog područja, sa mnogo žuči u prikazivanju društvene nejednakosti, sa ljudskim prirodama od kojih su jedne dosljedno iskvarene svojom pripadnošću visokim klasama, a druge, na periferiji društva, prinuđene da svoj hljeb zarađuju udvorištvom ili zločinom.
8. Orfej u podzemlju: Kan-kan, Jacques Offenbach
Offenbachove scenske parodije ili operetne satire seciraju sve slojeve društva, ne izbjegavajući ni njegov vrh, a najbolji primjer je upravo „Orfej u podzemlju“. U ovom djelu lako je uočiti savremene analogije s Jupiterom, ocem bogova koji vreba na svako ljepuškasto lice, s Junonom, njegovom suprugom, koju proždire ljubomora, s dvostrukom klikom bogova koji slijede primjer svoga gospodara… Kulminaciju radnje dočarava kan-kan, vrlo popularan ples tog doba.
II Posvećeno Flutetama
9. „Shukkei – en kara Shibuya“, Nikolai Brüher
Od Šukeja do Šibuje (Japan), od idiličnih parkova, do ubrzanih, urbanih dijelova grada, pa do prikaza noćnog života grada. Shukkei-en je naziv vrta kojeg je kompozitor posjetio tokom boravka u Hirošimi, dok je Shibuya središte modernog Tokija, stoga ovo djelo predstavlja kontrast između različitih aspekata Japanske kulture. Akcenat u tehničkom smislu je na proširenim tehnikama flaute (tone-ram, flute pizzicato, jet whistle, multiphnics), a izvođači u pojedinim trenucima osim na flautama sviraju i na metalnim udaračkim instrumentima azijskog folklora.
Kompozitor je prisustvovao premijeri u izvođenju “Fluteta”, kojima je djeloiI posvetio, u novembru 2017.godine u Banjaluci.

III Po svijetu sa flautama
10. Impresije iz Argentine – Čakarera, Enzo Gieco – ARGENTINA
Kako i sam naslov govori, kompozitor je inspirisan argentinskom muzikom napisao djelo u kojem kao stavove susrećemo čakareru, karnavalito, a i vajnu, ples vrlo karakterističnog ritma.
11. Bumbarov let, Nikolai Rimsky-Korsakov – RUSIJA
Ovaj komad je dio opere “Bajka o caru Saltanu” nastale na osnovu istoimene bajke u stihovima Aleksandra Puškina. Svi likovi, osim ljubavnog para i junakove majke Militrise, su komične karikature, a muzika se takođe oslanja na zabavne, lakše i komične aspekte ruskog folklora adaptirajući dečije pesme, uspavanke, gradske ulične pesme i druge žanrove vašarske muzike.
12. Arcadie, Marc Berthomieu – FRANCUSKA
I Bergers
II La Syrinx Magique
IIIDryades
Zvučna slika simbola koje flauta često dočarava: melodije pastirske frule, čarobni omamljujući zvuk flaute iz bajke, zavodljivost nimfi…

13. Stvorenja iz začarane šume – Mala zvijer, Anže Rozman – SLOVENIJA

U četvrtom, posljednjem stavu, noć u začaranoj šumi otkriva energično šumsko stvorenje, koje stalno donosi novu nevolju…koju???

KONCERT KVARTETA FLAUTA

Četiri flautistkinje koje muziciraju u ovom kamernom sastavu su:
Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić.

To su 4 osobe, ali malo više instrumenata. Naime, iako su ispočetka
muzicirale na traverzo flautama, širok izbor literature za kvartet flauta ih je ponukao da svoje umijeće sviranja prošire i na druge
vrste flauta.

Ponekad uz sviranje i pjevaju, tapšu, pucketaju prstima, lupkaju
nogama i upravo zato se i zovu “Flutete”: izvedeno od FLUTET –
instrument koji se svira kao frula jednom rukom, a drugom rukom se
udara o mali bubanj okačen o frulu.

 

Kvartet flauta “Flutete” osnovan je prije pet godina s ciljem popularizacije klasične muzike, ali i flaute kao instrumenta velikih mogućnosti na kojem se podjednako lijepo mogu izvoditi kako djela klasične muzike, tako i zabavna, filmska, džez, rege muzika itd.
Tokom petogodišnjeg djelovanja kvartet je, između ostalog, realizovao nekoliko projekta s ciljem decentralizacije kulture u okviru kojih su Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić koncertirale širom Republike Srpske. Predstavljale su muziku auditorijumu u sredinama udaljenim od institucija kulture, pred publikom kojoj je odlazak na koncert otežan uslijed invaliditeta, posebnih potreba, ali i pred publikom koja do njihovog nastupa nije doživjela ljepotu flautističke muzike. Ovog puta koncerti će biti održani u Ribniku, Šipovu, Šamcu i Kneževu. U prva tri grada u centrima za kulturu, a u Kneževu u staračkom domu.

Osim ovakve vrste projekata, “Flutete” nastupaju i u okviru raznih manifestacija poput otvaranja izložbi, konjiževnih večeri, festivala itd. No, i same osmišljavaju i organizuju manifestacije poput “Dana flaute” koji su prvi put održani prošle godine, potom premijerna izvođenja muzike za kvartet – manifestacija koja je počela 2017.godine…. Gostuju u RS, ali i u inostranstvu. 2018-te su bile predstavnici klasične muzike u Sankt Petersburgu u okviru manifestacije Dani kulture RS u Rusiji, a slijedi nastup u Novom Sadu 31.5.ove godine te tri cjelovečeranja koncerta u Belfortu u Francuskoj u okviru festivala FIMU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: