Dnevni centar – nova dimenzija brige o djeci sa poteškoćama u razvoju

Vaspitno-obrazovna ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju Centar “Zaštiti me” u Banjaluci predstavlja svojevrstan dom za ove mališane iz cijele Republike Srpske, a uskoro bi i dnevni centar u okviru ove ustanove, čija je izgradnja u planu, trebalo da ponudi novu dimenziju brige o njima.

Direktor Centra “Zaštiti me” Zorica Kuzmanović Vasilić rekla je Srni da će izgradnja dječijeg dnevnog centra doprinijeti da djeca sa smetnjama u razvoju uzrasta od pet do 15 godina dobiju cjelodnevnu brigu, kako bi njihove porodice dobile priliku da poboljšaju svoj status u svim oblastima.

Vasilićeva je istakla da će Centar, za čiju će izgradnju biti iskorišten dio sredstava prikupljenih u okviru donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, biti prvi ovakav centar u okviru javne ustanove, te da je namijenjen mališanima koji se školuju ili idu u predškolsko vaspitanje po inkluzivnom modelu na području grada Banjaluka i regije.

“Djeca sa smetnjama u razvoju, prvenstveno djeca sa autizmom, zahtijevaju 24 časa dnevno nadzor i brigu, što ograničava oba roditelja da rade ili imaju mogućnost za zajedničke aktivnosti. Dnevni centar će pružati cjelodnevnu brigu i smještaj ove djece, te će biti maksimalna podrška inkluzivnom obrazovanju”, rekla je Vasilićeva.

Ona je zahvalila predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, koja je pokrovitelj donatorske večeri, što je prepoznala značaj izgradnje ovog centra, koji će doprinijeti prevazilaženju izazova pred kojima su se našli roditelji i staratelji ovih mališana, a kojih je sve veći broj, naročito iz spektra autizma.

“U Centru se svi zajednički trudimo da pružimo porodičnu atmosferu djeci sa poteškoćama u razvoju i da ih sve osamostalimo, koliko je to u našoj moći, tako što imamo individualan pristup svakom djetetu”, rekla je Vasilićeva.

Prema njenim riječima, taj posao nije nimalo lak, ali je i mali pomak u osamostaljenju djeteta veliki uspjeh.

Vasilićeva je dodala da značajnu ulogu ima to što učenici učestvuju u skoro svakom segmentu rada svoje škole.

“Naši učenici se školuju za šest zanata – i to pekar, cvjećar, odnosno vrtar, kuvar, zidar, odnosno moler, te frizer i krojač, a svaki zanat ima svoje vrijeme i mjesto za praksu, gdje oni, osim što su kreativni, mogu biti vrijedni i osjetiti da doprinose zajednici, što je veoma važan segment u njihovoj rehabilitaciji”, rekla je Vasilićeva.

Ona je istakla da je za djecu sa smetnjama u razvoju veoma važan osjećaj pripadnosti društvu, te prilika da pokažu da imaju veliko srce i dušu.

“Frizeri svojim drugarima prave frizure, a učestvuju i na različitim takmičenjima, pekari i kuvari su uključeni u rad kuhinje, krojači zajedno sa svojim profesorima na praksi popravljaju i zašivaju sve što treba, a vrtari na raspolaganju imaju tri plastenika u kojima uzgajaju sopstveno povrće”, rekla je Vasilićeva.

Ona je navela da je u ovu školsku godinu upisalo 132 učenika iz 19 opština i gradova iz Srpske, dok su u internatu smještena 32 učenika koji se školuju u Centru, ali ne žive u Banjaluci.

“Centar ‘Zaštiti me’ je velika topla porodica, koja ima veliko srce za svu djecu sa poteškoćama u razvoju iz cijele Republike Srpske i naša su vrata otvorena za sve kojima je potrebna pomoć”, rekla je Vasilićeva.

Kampanja za humanitarnu akciju “S ljubavlju hrabrim srcima” počela je 1. decembra, a donatorsko veče pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović biće održano 22. decembra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Od 1. do 31. decembra aktivan je “M:telov” humanitarni broj 1411. Građani će pozivom na ovaj broj podržati akciju jednom KM, dok će tokom donatorske večeri biti u prilici da razgovaraju sa nekim od poznatih ličnosti koje podržavaju akciju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Sredstva prikupljena u 10. humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” biće iskorištena za izgradnju dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju u Banjaluci i Trebinju.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: