Uništena zelena površina biće rekonstruisana u tekućoj godini.

Uništena zelena površina biće rekonstruisana u tekućoj godini.

Da, dva puta sam pročitao istu rečenicu. Bio sam u nevjerici. Bio je to dio pisanog odgovora nadležnog odjeljenja u Gradskoj upravi, da će uništenu zelenu površinu rekonstruisati. Najavili su da bi divlji parking u centru Banjaluke do kraja godine, ponovo trebalo da bude uređena zelena površina.

 

U Ulici Vase Pelagića živim već skoro deceniju i svo vrijeme sam sa prozora gledao prizore iz vestern filmova. Pravu kaubojštinu. Golfovi dvojke i crni mercedesi prolaznika, tešku su bitku u blatu i prašini vodili sa citroenima, pežoima, fiatima,  zaposlenih u okolnim firmama. U tom sitnom nadmudrivanju izbjegavanja plaćanja parkinga, a komoditeta dolaska na posao autom, parking se postepeno proširio za još nekoliko mjesta.

 

Komunalna policija je tvrdila da nema osnova za pisanje kazne tim vozačima,  jer su vozila stajala na uništenoj zelenoj površini. Zapušteno ukrasno žbunje i kamenje koje su navaljali sedmogodišnjaci, spriječili su još veće uništavanje. Dječije igralište pored, polako je postajalo verbalno poprište bahatih vozača i roditelja djece koja žive u Ulici Vase Pelagića. Bezakonje je stvorilo tenzije, djeca su se počela igrati čuvara zelene površine.

Međutim, kako na Divljem zapadu vrijede valjda divlja pravila, i korisnik garaže iz komšiluka se raspištoljio. U dogovoru sa izvođačima radova na rekonstrukciji benzinske pumpe Krajinapetrol, dogovorio je nasipanje divljeg puta između garaža. Za rezultat, u dvorišu pored igrališta, između Ulice Vase Pelagića i Ulice Nikole Pašića sve komšije su dobile pravi štih divljeg zapada. Komunalna policija je pozvana na intervenciju, još dok je vozač bagera odokativnom metodom utvrđivao gdje je put, gdje zelena površina, a gdje njegov kratkoročni interes. Nisu izašli po pozivu, tada dežurni komunalac O.U. imao je “informaciju” o izvođaču: “To komšija policajac sređuje prilaz garaži”.

Apsurdnost čitave situacije u nekoliko mi je navrata pokušao da objasni komunalni policajac, (ne ovaj sa slike pored),  kojeg bih “prozivao” zašto ne kažnjava kaubojce i indijance u dvorištu. Ma koliko u tim trenutcima bila razumljiva i argumentovana njegova odbrana, nisam se mogao pomiriti sa činjenicom, da u centru grada vladaju pravila Divljeg zapada.

 

 

Zvanično sam se obratio svim relevantnim odjeljenjima u Gradskoj upravi. U roku od 15-ak dana, poslije još nekoliko upućenih dopisa, dobio sam sa početka priče napisan odgovor. Uništena zelena površina biće rekonstruisana u tekućoj godini. Odjeljenje za prostorno uređenje je čak poslalo i izvod iz regulacionog plana.

Iznenađujuće brza reakcija nadležnih službi na dopis građanina za svaku je pohvalu. Međutim sa pohvalama ipak, bar kod nas, uvijek treba pričekati. Blmojgrad.com će da pričeka uređenu zelenu površinu.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: