Bezbjednost na vodi u avanturističkom turizmu

Drugog dana Međunarodne konferencije turizma „Banjaluka 2020“, posvećen je raftingu kao vodećoj avanturističkoj ponudi u gradu na Vrbasu. Tim povodom je u RC „Kanjon“ održana radionica za novinare na temu: Bezbjednost na vodi u avanturističkom turizmu. Novinarima su o izazovima, problemima sa kojima se susreću pružaoci usluga u avanturističkom turizmu, zakonskoj regulativi i njenoj primjenjivosti u Republici Srpskoj i BiH sa osvrtom na iskustva u regionu i evropske standarde i svjetske propise, govorili Aleksandar Pastir, predsjednik Rafitng luba Kanjon, IRF sudija, i član borda Svjetske rafting federacije, zatim Davor Kos, IRF instruktor iz Hrvatske i Mirko Davidović, IRF instruktor i vlasnik STC „Tararaft“ iz Foče. Osvrnuvši se na stanje u turističkom raftingu danas, predsjednik RK „Kanjon“, Aleksandar Pastir je naglasio da se mnogo toga promijenilo u posljednje dvije decenije, s ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u turističkom raftingu.

„Mi smo se od početka, od uključenja u Svjetsku rafting federaciju obavezali da ćemo poštovati i primjenjivati svjetske standarde. Bezbjednost na rijeci je najvažnija stvar bez obzira da li je to sportski, rekreativni ili turistički rafting, tako da se alkohol, sigurno ne uklapa u tu priču, jer jednostavno upotreba alkohola i bezbjedni rafting ne idu zajedno. Nakon toga, veoma je bitna obuka i edukacija vodiča, odnosno skipera, turističkih radnika i institucija, povezivanje na regionalnom nivou, i dovođenje velikog broja turista, pogotovo inostranih, jer mi svakako imamo šta da im ponudimo, kazao je predsjednik RK „Kanjon“ Aleksandar Pastir ističući da se konstantno radi na obuci skipera i spasilačkih timova na vodi kako bi Banjaluka spremno dočekala Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

„Ovakve konferencije su veoma bitne, kako bi se svima koji imaju dodira sa ovom oblašću skrenula pažnja, da se standardi, pravilnici i zakonska regulativa moraju poštovati“, kaže Mirko Davidović, direktor STC „Tararaft“ iz Foče. On je podsjetio da je upravo zbog toga, što pružaoci usluga na Tari, nisu uspjeli u namjeri da prate svjetske standarde, dolazilo do neželjenih pojava na samoj rijeci.

„Da bi se to promijenilo, edukacija, je kao i uvijek ključ svega, tako da počevši od ovog mjesta danas, pokušamo uticati na ljude i organizacije na Tari, da edukuju svoje ljude i turiste, kao bi imali što bezbjedniji spust, i kako bi se stvari svele na pravi razlog dolaska na rijeku, a to je uživanje u prirodi i uživanje u raftingu“, rekao je Davidović.

Davor Kos, IRF instruktor iz Hrvatske naveo je da su u Hrvatskoj, ranije imali slične probleme kao pružaoci usluga u Bosni i Hercegovini, te da se godinama radilo na poboljšanju kvaliteta i bezbjednosti na rijeci. „Obim poslovanja i klijentela, usmjerili su nas na podizanje kvaliteta usluga i visoke standarde na rijeci, te poštovanje svih svjetskih standarda“, kaže Kos.

Konferenciju je otvorio Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka koji naglasio važnost ovakvih radionica, jer je to prilika da pružaoci usluga kažu sa kakvim se nedaćama suočavaju, a predstavnici lokalne vlasti da, iz prve ruke, čuju sa kakvim se realnim situacijama suočavaju svi oni koji se avanturističkim turizmom danas bave.

Učesnici konferenicije su se osvrnuli i na sezonu na izmaku, navodeći kako je pandemija virusa korona, imala ogroman uticaj na stanje stvari, te da se može reći da je ovo bila jedna od najlošijih godina, za pružaoce usluga u raftingu. Konferencija je okončana Vrbaskom regatom, koju su organizovali Turistička organizacija grada Banjaluka i RK „Kanjon“, na ruti od Bijelog potoka do RC Kanjon u Karanovcu, upriličenoj za predstavnike medija i turističke radnike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i primjenu svih mjera za bezbjednost na rijekama, koje se redovno praktikuju u RC „Kanjon“.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI