Banjalučki hotelijeri pred kolapsom, traže pomoć grada i države

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pandemijom virusa korona najpogođeniji su hotelijeri, čiji je prihod pao više od 90 odsto u odnosu na vrijeme prije pandemije, podaci su Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”.
S obzirom na to da je na snazi odluka Savjeta ministara o zabrani ulaska građana iz EU, popunjenost kapaciteta hotela je na minimalnm nivou, odnosno oko deset odsto, navodi se u dopisu koji su banjalučki hotelijeri uputili danas na adrese svi institucija Srpske, Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, te gradonačelnika Banjaluke.

– Fiksni troškovi uključujući i plate zaposlenih su veoma visoki. Posebno ističemo da je cijena električne energije previsoka o čemu smo se više puta obraćali direktno nadležnima i obavijestili i javnost. Banjalučki hoteli, a vjerovatno i ostali hoteli u Republici Srpskoj, biće primorani da zatvore svoje kapacitete do kraja jula, ako se nešto brzo ne preduzme – navodi se u dopisu hotelijera koji su o ovim problemima razgovarali na sastanku članica udruženja održanom juče u Banjaluci.

Kao posljedica će, dodaju, doći i do otpuštanja više stotina radnika u Banjaluci, a u Republici Srpskoj i više hiljada radnika.

Nadležnima predlažu i konkretne mjere koje bi mogle da znače spas hotelijerstva.
Jedna od njih je donošenje odluke na nivou nadležnih ministarstava u Vladi RS, da se zaposlenima u hotelima u RS, čiji je pad prihoda evidentan, isplati bruto minimalna plata u RS za maj, jun, jul i avgust ove godine.

– Takođe tražimo da se za mjesec mart ove godine priznaju doprinosi i porezi isplaćeni na plate u martu onima kojima to nije odobreno. Hitno smanje cijena i promjena tarifnih grupa, kad je u pitanju električna energija, na način da se subjekti sa većom potrošnjom prebace u niže tarifne grupe za obračun cijena struje, pogotovo imajući u vidu pad cijene na svjetskom tržištu – neki su od zahtjeva.

Traži se i hitna odluka na nivou Savjeta ministara BiH o otvaranju granica za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU, poštujući preporuke nadležnih institucija.

– Napominjemo da je donošenje navedenih mjera neophodno što prije realizovati, jer su one direktnp vezane za nastavak rada hotela i opstanak hotelijerstva u Republici Srpskoj – zaključuje se dopisu koji potpisuje predsjednik Udruženja “Horeca” Dalibor Šajić.

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: