Nakon mnoštva priznanja za kvalitet, stigla je i prestižna nagrada za dizajn za rakije iz destilerije” Savićević”.  Ambalaža rakije “ Serbke” ruskog dizajner Georgija Jakovljeva, osvojila je zlatnu medalju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu u kategoriji dizajn.

Trenutno, brend “Serbke” je  jedan od deset najboljih srpskih brendova ovog pića. Na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u  Novom Sadu, rakije iz destilerije “Savićević” osvojile su 5 zlatnih medalja, kao i nagradu “Zlatni pehar” za visok kvalitet proizvoda. Destilerija “Savićević” proizvodi pet brendova: šljiva, kruška, dunja, jabuka i kajsija.

Porodica Savićević priprema, “peče”, rakiju po receptu starom više od 300 godina. Mlađi članovi porodice, ipak podigli su čitav proces na moderan ali tradicionalno prihvatljiv način. Pored nesumnjivog  kvaliteta pića, posvetili su pažnji i samom dizajnu.

Brend “Serbka” kažu nije sredstvo za brzu dobit, već dugoročna investicija.

“Ovo je investicija u budućnost naše djece i unuka , kao stara priča o ribi i štapu za pecanje. Tako, želim da ostavim svojoj deci i unucima “štap za pecanje “- porodičnu destileriju sa reputacijom. Mi ne stremimo ka velikoj proizvodnji, proizvodimo oko 20 hiljada litara godišnje, ali održavamo visoki kvalitet.  Naš cilj – da budemo priznati za kvalitet, recimo, kao “Lambordžini” u automobilskoj industriji “, – našalio se Savićević, ali odmah dodaje da se ovo odnosi samo na kvalitetu, cena naših proizvoda je malo iznad segmenta srednje cijene.

Tajnom uspeha svog pića Savićević smatra odličnu ekologiju u očevom kraju, oblasti gradića Ivanjica,  u kojem se nalazi destilerija. U neposrednoj blizini je Nacionalni park “Golija” (zaštićen UNESKO-om), u kojem je po zvaničnim podacima ekologa, najveća koncentracija kiseonika u vazduhu u Evropi.

Glavne komponente rakije su voda i voće. Savićević koristi u procesu destilacije vodu iz planinske rijeke Moravice, koja izvire u Nacionalnom parku “Golija” i  jedna je od najčistijih na Balkanu. Voće se gaji ili kupuje od svojih – članova porodice koji žive u blizini. Svaka faza proizvodnje se odvija pod nadzorom tehničara uz redovne analize uzoraka, koje se sprovede  u laboratorijama u gradu Čačku, Užicu i Beogradu.

Vjeruje se da se proizvodnjom rakije u Srbiji bavi oko 300 hiljada domaćinstava. Ovdje često možete naći ovo predivno piće koje je domaćin nasuo u flašu mineralne vode, i to u plastičnoj flaši. Poznavaoci rakije se ovakvog oblika pakovanja ne boje, ali je veoma teško objasniti običnom  kupcu da se u takvom pakovanju čuva  “nacionalno blago”.

Rakija je tradicionalno balkansko  žestoko alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentisanog voća, snaga čija snaga može da varira od 40 do 60% ili više. Najviše je rasprostranjena rakija  šljivovica – proizvedena od šljiva, ali se rakija takođe proizvodi od grožđa, jabuke, breskve, kajsije, dunje i  kruške. Srbi smatraju da se “rakija – vječno piće” kao pravi med, nikada ne kvari. U 2007. godini, srpska rakija pod nazivom “Srpska šljivovica” je dobila CE znak(EU sertifikat) i postala je prvi proizvod Srbije sa zaštićenim geografskim porijeklom.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: