Alarmantno! Za 8 mjeseci 98 poginulih u saobraćajnim nesrećama

Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u RS u trećem tromjesečju ove godine veći je za 43 odsto u odnosu na isti period pošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku RS.

“Ukupan broj saobraćajnih nezgoda u trećem tromjesečju 2018. godine veći je za pet odsto u odnosu na isti period 2017. godine, a broj povrijeđenih lica veći je za tri odsto u odnosu na prošlu godinu”, navode iz Zavoda.

Na Međunarodnoj konferenciji “Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici” je rečeno da je za devet mjeseci ove godine u RS poginulo 98 ljudi u saobraćajnim nesrećama.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da je zabilježeno povećanje broja poginulih u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 80.

“Ministarstvo nije zadovoljno realizacijom ciljeva iz strategije koja reguliše ovu oblast, zbog čega nadležni moraju da rade na poboljšanju uslova za bolju bezbjednost u saobraćaju”, istakao je Trninić. Naglasio je da je u proteklom periodu bio izdvajan jedan odsto od ukupnih sredstava osiguravajućih kuća u RS za unapređenje bezbjednosti saobraćaja. Žali što Narodna skupština RS nije podržala inicijativu Ministarstva da ta praksa bude nastavljena.

“Nećemo odustati od te inicijative u budućnosti”, rekao je Trninić.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, naveo je da je najčešći uzrok stradanja na putevima RS neprilagođena brzina kretanja vozila.

“Oko 30 odsto lica stradalo je zbog slijetanja vozila sa kolovoza, a 20 odsto njih su mladi između 21 i 30 godina”, naveo je Radović. On je dodao da je ove godine posebno nepovoljan po broju poginulih bio avgust, kada je bilo 24 poginulih, te napomenuo da su jul i avgust inače mjeseci s najnepovoljnijom statistikom.

Prema njegovim riječima, dvije takozvane crne tačke s najvećim brojem poginulih na banjalučkoj regiji su putni pravac Klašnice – Prnjavor i Klašnice – Nova Topola – Gradiška.

Zdravko Ivić, član Upravnog odbora “Asocijacije auto-škola BiH”, rekao je da su u Asocijaciji više puta upozoravali da po pitanju bezbjednosti saobraćaja treba uraditi nešto.

“Nema vozača bez pređenih kilometara. Naši kandidati izađu sa obuke, a ne pređu ni 250-300 kilometara i to ograničava kandidata. U drugim zemljama, koje vode računa o tome, nema obuke bez 1.500 pređenih kilometara, pa sada kada se to uporedi s našom kilometražom, vidi se razlika”, ističe Ivić. Istakao je da su u Asocijaciji tražili i da se u vozačku dozvolu upiše u kojoj auto-školi je vozač prošao obuku, da bi se na taj način pratilo koja škola je koliko kvalitetna.

“Čak smo tražili i da se organizuje okrugli sto i da uperimo prstom jedni u druge da bismo vidjeli ko je za šta odgovoran u oblasti bezbjednosti saobraćaja”, kazao je Ivić. Dodao je da je, kada je obuka kandidata u pitanju, najbitniji Zavod za obrazovanje odraslih, koji, kako kaže, određuje ko će koga ispitivati i ko će položiti.

“Problem je i u tome što danas imamo mlade ljude koji kupuju vozačke dozvole prije nego što regularno odrade obuku, tako da je i to jedan od razloga nezgoda”, zaključio je Ivić.

Svako drugo vozilo starije od 15 godina

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, po godinama starosti vozila, šest odsto se nalazi u kategoriji do pet godina, 39,6 odsto od šest do 15 godina, dok je oko 54 odsto registrovanih vozila starije od 15 godina.

“U trećem tromjesečju ove godine u RS su registrovana 111.802 vozila, što je za oko šest odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Prvi put su registrovana 8.382 vozila, odnosno 12,4 odsto više u pomenutom periodu”, navode u Zavodu.

Istakli su da su od ukupnog broja registrovanih vozila 82,4 odsto putnički automobili, oko deset odsto teretna, 4,1 odsto priključna vozila, a oko dva odsto su ostale kategorije vozila.

Izvo: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: