Divljanje cijena neizdrživo, Ombudsman traži intervenciju

U vrijeme pandemije donesena je odluka da se cijene ne smiju podizati. Pandemija nije okončana. Ko treba da pokrene postupak protiv ovog divljanja cijena? Kome se mi građani trebamo obratiti?
Ovako glasi jedna od bezbroj predstavki građana koja je stigla na adresu Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Građani se s punim pravom žale na konstantan rast cijena hrane i pitaju zašto niko ne reaguje i ko će da zaštiti njihova ugrožena prava.

Imajući u vidu inflaciju cijena usljed pandemije korona virusa, kao i moguća nova poskupljenja zbog novonastale geopolitičke situacije, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača donijela je preporuke vladama entiteta i Brčko distriktu.

Vladama je preporučeno da u saradnji s nadležnim ministarstvima i odjeljenjima donesu dodatne mjere neposredne kontrole cijena, te uspostavljanje održivih mehanizama robnih rezervi i pojačano ulaganje u razvoj domaće proizvodnje.

– Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH je u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH i predstavkama potrošača, te zbog novonastale geopolitičke krize, koja postojeće stanje inflacije može dovesti do značajnog disbalansa cijena roba i usluga u odnosu na ekonomski položaj potrošača, razmatrala je stanje i mogućnosti prevazilaženja aktuelnog stanja – kaže Saša Marić, ombudsman za zaštitu prava potrošača.
U pismu nadležnima se pozivaju i na nekoliko činjenica, a to su, prije svega, zvanični podaci o godišnjoj inflaciji. Prema zvaničnim podacima, godišnja inflacija u decembru u Federaciji BiH je 6,5 odsto, a u Republici Srpskoj u januaru 6,2 odsto.

Najveći rast cijena se odnosio na cijenu hrane, sredstava za ličnu higijenu, kao i usluga prevoza.

Prosječna penzija u 2021. godini u Federaciji BiH iznosila je 489,50 KM, dok je u Republici Srpskoj 431,20 KM. Prosječna penzija u Brčko distriktu BiH iznosila je 489,66 KM.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za decembar 2021. godine iznosila je 2.265,67 KM i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. Sindikalna potrošačka korpa za januar ove godine je skuplja za 91,37 KM u odnosu na prethodni mjesec.

Imajući u vidu činjenično stanje, kao i ukupno geopolitičko stanje u svijetu koje je dovelo do dodatnog povećanja cijena u Bosni i Hercegovini, te pravo potrošača na pristup osnovnim robama i uslugama, neophodno je voditi računa o zaštiti ekonomskih interesa potrošača, zbog čega Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH daje preporuke vladama o neposrednoj kontroli cijena – objašnjava ombudsman Marić.

U preporukama citira entitetske zakone o kontrolisanju cijena u kojima je tačno definisano kada se država miješa u slobodno određivanje cijena, a jedan od razloga je i zaštita životnog standarda.

Između ostalog, neposredna kontrola cijena može da bude i zamrzavanje cijena na određeno vrijeme.

Predstavnici vlada se nisu još oglasili po ovom pitanju, ali je premijer RS Radovan Višković rekao da je Vlada na posljednjoj sjednici zadužila ministarstva trgovine i poljoprivrede RS za nabavke određenih količina životnih namirnica u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama.

– Riječ je o robi poput pšenice, kukuruza, soli, ulja i slično. Nismo htjeli sve to u javnosti previše da eksponiramo s ciljem da se ne izaziva nepotrebna panika među stanovništvom. U ovom momentu imamo dovoljno svih namirnica na tržištu. Prema tome, Srpska nema nestašice bilo koje robe – rekao je Višković.

On je dodao da je razgovorano i sa “Elektroprivredom Srpske” da dvije njene termoelektrane, zbog rudnika koji su u njihovom sastavu, obezbijede dodatne količine dizela kako bi u nekom, eventualno, kritičnom momentu mogli funkcionisati, odnosno da ne bude ugroženo snabdijevanje strujom Srpske.

– Dakle, Vlada radi svoj posao – poručio je premijer Srpske.

On tvrdi da Vlada ne može aktivirati robne rezerve jer je preduzeće u stečaju, te da taj postupak još nije završen, kao i da je i dalje na snazi ograničenje marži osnovnih životnih namirnica u Srpskoj.
Pratimo cijene, njihov rast i inflaciju. Budite sigurni da Vlada ima dovoljno znanja da reaguje u potrebnom momentu – poručio je Višković.

U Ministarstvu trgovine za Srpskainfo kažu da se razmatraju opcije nabavke, a da će detalji biti poznati danas poslije sjednice Vlade RS. Međutim, regulisanje cijena, po svemu sudeći, nije na dnevnom redu, jer poremećaji nisu prisutni samo na našem tržištu.

SITUACIJA SA GORIVOM
Gorivo u Republici Srpskoj ponovo je poskupjelo i litar trenutno košta u prosjeku 2,62 KM. Prosječne cijene naftnih derivata bile su 2,59 KM.

Ovo je treći put u mjesec dana da cijene goriva rastu na benzinskim pumpama. Zvanično obrazloženje od naftnih distributera nismo dobili, ali je činjenica da cijene nafte rastu usljed ratnih dešavanja u Ukrajini.
Godišnja inflacija u Republici Srpskoj u januaru opet je rekordna i iznosi 6,2 odsto.
Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje, u januaru 2022. godine u odnosu na januar 2021. godine, hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 11,8 odsto, prevoz je poskupio 13,4 odsto, dok su usluge restorana i hotela veće za 4,2 odsto.
Odjeća i obuća su jefitiniji 7,6 odsto, dok su usluge zdravstva ostale nepromjenjene.
Građani su pogođeni najviše poskupljenjima hrane koju kupuju svakodnevno. Tako je, recimo, hljeb skuplji 14,3 odsto i kilogram košta u prosjeku 2,48 KM. Definitivno je za godinu dana najviše poskupjelo jestivo ulje i to u prosjeku 44,4 odsto, a litar je u januaru koštao u prosjeku 3,36 KM.
Po podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, januarska inflacija iznosi 0,8 odsto u odnosu na decembar prethodne godine.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI