“Ukrala me Šumbaba” nova knjiga Aleksandre Čvorović

Upravo je izašla iz štampe nova knjiga za djecu banjalučke autorke Aleksandre Čvorović, pod intrigantnim naslovom “Ukrala me Šumbaba!”. Knjiga je izašla u izdanju Udruženja književnika Republike srpske, Podružnica Banja Luka, a štampanje knjige je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.


Savremena i inovativna, ova moderna bajka sa lakoćom se pripaja svijetu dječijih snova i razuzdane mašte, no prvenstveno se bavi tematikom preoblikovanja dječijeg bunta i nasilničkog ponašanja, što je prepoznato kao problem u porastu po osnovnim školama. To je priča o nevaljaloj djevojčici, sklonoj maltretiranju drugih, koju iz sigurnog i toplog kreveta u sred noći otima nekakva čudna kreatura (slična staroslovenskom ženskom demonskom biću baba Jagi ili Baba Rogi).


Slike, kao i jezik pripovijedanja su primjerene dječijem predškolskom uzrastu i nižim razredima osnovne škole, dakle za djecu od pet do deset godina starosti. Bajka ima i određenu vaspitnu ulogu, edukativna je, usmjerava dijete na razmišljanje o sopstvenoj odgovornosti, uči ga da svaki postupak ima težinu i posledice, što je dobra smjernica u vaspitavanju djece, iako ne insistira na moralisanju i strogosti. Zanimljivom i uzbudljivom pričom autorka usmjerava malog čitaoca na humanost i prave životne vrijednosti dopuštajući mu da zajedno sa Ninom izraste iz neposlušne i nevaljale djevojčice u jednu plemenitu, požrtvovanu, vrijednu i nesebičnu osobu. Priča prepliće poznati svakodnevni život djeteta koje sa samohranom majkom odrasta u gradu (šetnje kraj rijeke, razgledanje izloga, igranje u parku, odlasci u pozorište i poslastičarnicu…) sa slikama fantastičnih bića i ambijenata kao što je: Šumbaba, džinovsko dijete, podzemna pećina, vjetroviti konj… Ova preplitanja su spontana poput igre ili sna, što je kao pripovjedačka tehnika i korišteno u bajci.
Književnica Ružica Komar, kao recezentkinja knjige zapaža: “ Poetski i pripovjedački senzibilitet Aleksandre Čvorović, u ovoj slici svijeta umjetničke stvarnosti, opservira o mnogim egzistencijalnim pitanjima. Jezik bajke tanano varira o tajnama, o prirodi puta, o složenom pojedinačnom, opštem odrastanju.” A nešto kasnije dodaje: “Stvaralaštvo isključuje nasilje koje proizvodi lančano nasilje. Lepeziraju poruke kroz tkanje simbolično-metaforičnih niti svakodnevne i fantastične zbilje, jave i sna. Opserviraju o nejasnim i jasnim uzrocima dječijeg bunta, nasilnog ponašanja, zavisti koja odvodi zlu.”
“Ukrala me Šumbaba” je svojevrsno osvježenje u književnosti za djecu na našim prostorima, rijetke su dječije knjige bliske, a sadržajno dopadljive, današnjem djetetu.

Autorka inače poznata javnosti kao pjesnikinja i pripovjedač za odrasle, prije nekoliko godine se pojavila i sa prvom knjigom za djecu “Čarobna ruža” (ovjenčana nagradom Stanko Rakita), sada po drugi put se upušta u avanturu pisanja za najmlađe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: